Training Wijzer in Opvoeden voor ouders

Opvoeden = Kinderspel

In deze training staat je rol als ouder of (mede-)opvoeder in het begeleiden van een kind naar zelfstandigheid centraal. Je krijgt inzicht in het belang van het creëren van een emotionele balans en van reflectie op je eigen handelen. Wat houd jou in je eigen handelen nog tegen om de opvoeder te zijn die je wilt en kan zijn.  Met behulp van praktische oefeningen en de basisprincipes van integratief opvoeden ga je op zoek naar de antwoorden op je persoonlijke opvoedvragen. Je leert hoe je je kind kunt helpen om te worden (en te blijven!) wie hij is.

Doelgroep
Ouders en (mede-)opvoeders in de thuissituatie.

Thema’s
– Wat mag je van je kind verwachten op deze leeftijd? Een kind is een kind, omdat het nog geen volwassene is. Afstemming op de ontwikkeling van het kind, hoe doe je dat?
– Hoe geef je grenzen aan? En wat is passende ruimte om te ontwikkelen, zonder daarbij de autonomie en zelfvertrouwen van je kind aan te tasten. Dit is misschien wel het moeilijkste wat er is. En ook jij kan dit leren.
– Zelfvertrouwen is wat iedere ouder zijn kind gunt. Hoe vind je de juiste balans tussen zelfvertrouwen en sociaal gewenst gedrag.
– Het mobiliseren van zelfredzaamheid: los het niet voor het kind op, maar leer het kind het zelf op te lossen. Dit is waar je het kind uiteindelijk ook toe opvoed; om uiteindelijk het leven als volwassene zelfstandig te gaan leven.
– Contact maken en afstemmen op je kind. Hoe ben je ‘online’ om het kind op zijn niveau te bereiken. Wat heb je binnen jezelf nog nodig om op die moeilijke momenten weer contact te maken?
– Spiegelen en kopiëren: wat leert je kind van jou en wat kun jij van je kind leren? Wat werkt hierbij wel en wat niet.
– Leren omgaan met de verschillende emoties van je kind. Welke zijn nog moeilijk en wat heb jij nodig om ook tijdens deze fases van emoties, vruchtbaar te blijven opvoeden?
– Je kind helpen om te worden en te blijven wie hij in essentie is. Het kind begeleiden om zijn eigen potentieel te ontwikkelen.
– Een verkenning van het TOL-model (Totale OntwikkelingsLoop) aan de hand van praktische voorbeelden, en het toepassen op je eigen opvoedsituatie.
– Jouw eigen genoten jeugd, die de basis vormt voor de opvoeding. Jouw relatie met je familie en de invloed welke dit heeft op de opvoeding die je geeft aan je kinderen.
– Hoe pas je het geleerde thuis toe, waarbij ruimte is voor eigen vragen.

Studiemateriaal
Boek De volgende stap in opvoeden (voorafgaand aan de opleiding aan te schaffen en te lezen)
– Een doe-boek om je persoonlijke ervaringen en reflecties bij te houden

Duur/data
2 dagen

Locatie
Leiden
Afhankelijk van aantal deelnemers volgt locatie de exacte locatie in Leiden.

Kosten
Voor 1 persoon € 595,-
– Voor 2 personen (partners) € 845,-
– U kunt voor vergoeding vanuit een PGB of uw aanvullende zorgverzekering in aanmerking komen. Hiervoor zijn specifieke eisen nodig en behandelplan vereist. Voor het opstellen daarvan wordt € 150,- in rekening gebracht.

Bijzonderheden
– Om het karakter van de training persoonlijk te houden kunnen maximaal 10 personen deelnemen.

Voor geplande data op korte termijn
A
genda