Theatertraining brief van onze kinderen

Lieve Papa en Mama,

Wat ben ik blij dat jullie hier vandaag zijn. Jullie zijn de belangrijkste mensen in mijn leven. Juist omdat ik jullie zo lief vindt, kan ik helemaal mezelf zijn in het naar en fijn voelen. In het naar voelen wil ik veranderen. Al laat ik soms iets anders zien. Ik heb jullie hulp hard nodig. Het helpt mij heel erg als jullie mee veranderen. Als jullie rustig worden in mijn dalen, geeft dat mij ook rust. Jullie liefde voel ik volop. Dat vind ik fijn.

Jullie zijn ook klein geweest en hadden ook jullie fijne en nare momenten. Wat hadden jullie toen van opa en oma nodig? We begrijpen heel goed dat jullie in het opvoeden soms opa en oma na-apen en op andere momenten juist helemaal niet. Zij waren jullie voorbeeld.

Ik vraag jullie nu om door mijn ogen te kijken. Probeer te zien wat ik nodig heb. Als ik eens lelijk doe, laat me dan niet in de steek. Ook als ik het niet verdien blijf dan van me houden. Het kan zijn dat we er niet meteen samen uitkomen. Laten we dan wachten totdat we samen weer rustig zijn. Onthoud ook dat het niet allemaal in één keer goed kan. Vertrouw op de nieuwe kans die er komt.

Ik wil ook graag weten wat er allemaal kan en mag. Maak duidelijk wat jullie grenzen zijn. Dan is het voor mij ook duidelijk wat jullie willen. En al is het duidelijk, ik probeer de grenzen nog vaak te verleggen, daarom ben ik kind.

Laat me dingen zelf proberen. Laat me het zelf meemaken wanneer ik het te moeilijk vind. Probeer het niet te snel voor me op te lossen. Al raak ik gefrustreerd, laat me gewoon. Ik leer meer door te leren van mijn eigen fouten. Doe mij voor hoe jullie nieuwe dingen leren. Uiteindelijk wil ik alles zelf kunnen doen.

Mijn geluk is jullie diepste wens. Het geluk zit in het omgaan met fijne en nare dingen in ons leven. Jullie zijn mijn voorbeeld, doe voor hoe het werkt.

Ik merk dat verdriet mij veel opluchting geeft. Laat mij huilen, ben er voor mij, totdat al mijn tranen gehuild zijn. Maar bovenal lach, speel en maak grapjes met mij.

Voor mij zijn jullie goede ouders. Ik geef jullie alle kansen van de wereld. Geniet van de opvoeding nu ik deze nog nodig heb.

Vergeet vooral niet dat ik kind ben. Ik leer elke dag. Soms gedraag ik me al veel groter en andere keren gedraag ik mij veel jonger. Dat hoort bij opgroeien.

Kusjes van ons

Ben vrij deze tekst te gebruiken, mits je er een verwijzing bijzet.
©  Treen je Breen en Livia van Ruiten