Samen relaxed in Pieken en Dalen

Opvoeden is Kinderspel
-samen relaxed in pieken en dalen-

Het is vlak voor etenstijd. Mijn dochter heeft haar huiswerk voor zich liggen, maar staart alleen maar naar haar schoen. Mijn zoon die net kan lopen weigert mijn been los te laten en ik ben gaar van mijn drukke dag. Ik zucht hardop. “Zo kan ik niet koken, laat me met rust”. De sfeer wordt er niet beter op. Mijn partner staat wéér in de file.

Ik hoor mijn buurman deze morgen nog tegen me zeggen: “Opvoeden is zo leuk.” Ja, dat was het zeker tijdens onze gezamenlijke vakantie afgelopen zomer op de camping in Frankrijk. We genoten van de ontwikkeling van ons kroost. Het leek allemaal van zelf te gaan. Ik genoot van ieder moment. Wat hebben onze kinderen in die drie weken enorme sprongen gemaakt. Wat een verschil met dit moment hier in de keuken. Mijn zoon aan mijn been begint er ook nog bij te huilen. Die ontspanning zoals in Frankrijk lijkt wel onmogelijk gewoon hier thuis.
Wanneer de kinderen in bed liggen komt mijn vriendin die twee huizen verderop woont langs voor een kop thee. Ik vertel haar dat mijn dochter wéér niet aan haar huiswerk is toegekomen en hoe mijn zoon weigerde mijn been los te laten. Ze moet lachen: ze heeft precíes zo’n zelfde avond gehad. We zuchten en kijken elkaar aan. We zijn toch best goede moeders? Waarom krijgen we die ontspanning er dan niet in.

We besluiten op dat moment dat we op onderzoek uit willen. We zouden best samen meer willen leren over hoe we onze kinderen nog beter kunnen begeleiden. Het liefst met zo’n zelfde lach en traan als onze avonden ook altijd hebben.”

Zit je ook wel eens in een soortgelijke situatie? Dan is het goed om te weten dat je niet de enige bent. Opvoeden is een ingewikkeld proces, dat niet altijd in één keer succesvol is. Wat het nóg ingewikkelder maakt is dat ieder kind anders is en zijn eigen unieke begeleiding nodig heeft. Geef je kind nooit op. Geef jezelf niet op. Voor iedereen is er een oplossing.

 

Stel je nou eens voor. Je gaat samen met deze buurvrouw op een uitje. Het is gezellig, er is ruimte voor een lach en een traan. Er is toneel, interactie met andere opvoeders die allemaal in een soortgelijke situatie zitten. Professionals die je net over die drempel kunnen helpen en inzichten geven die je direct kan toepassen. Er is muziek en een drankje. Laagdrempelig leer je vanuit eigen reflectie jouw volgende stap in de opvoeding te maken.En gelukkig heb je deze vriendin meegenomen, want de volgende keer dat je samen ‘s avonds op de bank aan de thee zit heb je een heel ander gesprek. De komende tijd kunnen jullie samen doorpakken. Om een nog betere versie van jezelf als opvoeder te worden.

 

 

Kom je ook na de Theater Training
Zaterdag 3 november 2018 10:00-14:00 in Alkmaar: aanmelden niet meer mogelijk
Zaterdag 10 november 2018 10:00-14:00  in Leiden: aanmelden niet meer mogelijk

Volgende Theater Training zijn in 2019. Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden van de nieuwe data mail ons mail@TreenjeBreen.nl

Wil je de impressie van de vorige Theater Trainingen nog bekijken: klik hier