TOL -Totale OntwikkelingsLoop-

 

Het TOL-Model

 

Het zogeheten TOL-model is ontwikkeld door Edith Steijns van Treen je Breen en maakt je persoonlijke ontwikkeling inzichtelijk. TOL staat voor Totale OntwikkelingsLoop.

 

Het model onderscheidt drie zones waarin je je kunt bevinden

De comfortzone

De TOL is in balans. Je beheerst de kennis of vaardigheid. Deze is geautomatiseerd en je doet het zonder na te hoeven denken. De comfortzone voelt veilig, maar er is nauwelijks tot geen sprake van groei of ontwikkeling.

De ontwikkelzone

De TOL komt in beweging. Je bent door spanning uit evenwicht gebracht. De mogelijkheid om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen dient zich aan. De ontwikkelzone is opwindend en geeft energie.

De paniekzone

De TOL slingert of valt om. Er wordt iets van je gevraagd waar je nog niet aan toe bent, waardoor je gefrustreerd raakt. Dit kan leiden tot groei en ontwikkeling, maar ook tot paniek en stagnatie.

 

De beweging van de TOL

De TOL beschrijft jouw persoonlijke beweging door alle zones. Hij draait krachtig rond en slingert af en toe tussen balans en disbalans. Tijdens deze beweging worden zowel positieve als de negatieve emoties aangesproken en wordt er ruimte gemaakt voor de cognitieve, sociale en fysieke ontwikkeling.

 

Gezonde frustratie

Wanneer je emotioneel in balans bent, zul je in het grensgebied tussen de ontwikkel- en de paniekzone gezonde frustratie ervaren en je hierdoor verder ontwikkelen. Ben je emotioneel uit balans, dan zul je dit grensgebied als zeer onveilig beschouwen.

Het is belangrijk goed te leren omgaan met de ontwikkelzone. Heb je last van faalangst, of ben je hoogbegaafd en word je te weinig uitgedaagd? Dan blijf je vaak (te) lang in je comfortzone hangen en is de kans groot dat je rechtstreeks in de paniekzone terechtkomt.

 

De cirkel van invloed

Je TOL-model wordt beïnvloed door positieve stimuli (hulpbronnen) en negatieve invloeden (stressbronnen) uit je omgeving. De TOL van een kind kan door opvoeders tijdig worden bijgestuurd door het kind de ruimte te geven als het zijn ontwikkeling zelf aankan, en het te begrenzen als dat niet het geval is. Een optimaal gebalanceerde TOL bij zowel kind als opvoeder zorgt, naast groei, dat het kind zijn eigen unieke potentie gewaarwordt.

 

De TOL in het gezin

Het TOL-model van de opvoeder vormt het voorbeeld voor het TOL-model van het kind. De relatie die de opvoeder met zichzelf heeft, is de basis voor diens relatie met het kind.

 

Wat is Integratief Opvoeden

Wat is Integratief Leren

TOL-model verwerkt in opvoedboek

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren